Kaikki lähtee läsnäolosta

Kun olet läsnä itsellesi, opit tuntemaan itsesi.

Läsnäolon tilasta käsin tunnistat omat tarpeesi ja sisäisen motivaatiosi. Hahmotat selkeämmin itsesi ja maailman ympärilläsi. Teet parempia päätöksiä nopeammin kuin ennen, vaikka maailma ympärilläsi kuohuisi. Teet sen, koska tiedät, mikä itsellesi on tärkeää, mikä pitää sinut liikkeessä ja mistä saat energiaa.

Tunnistat myös sen, milloin tarvitset hetken rauhaa latautumista ja omaan selkeyteesi palautumista varten. Kuulet sisäisen äänesi – voit kutsua sitä omaksitunnoksi, sieluksi, johdatukseksi tai oivallukseksi. – Tärkeintä on, että se toimii.

Sisäinen tieto on enemmän kuin mielen ymmärrystä. Se on kokemus varmuudesta ja samalla sen myöntämistä, että vaikka maailma ympärillä elää jatkuvassa muutoksen tilassa, tiedät mikä on seuraava askeleesi. Samalla olet valmis reagoimaan yllättäviinkin muutoksiin ketterästi ja joustavasti. Ytimesi on ehjä.

Kun olet läsnä itsellesi, opit kuulemaan muita.

Kun olet läsnä toiselle, koet kehollasi toisen läsnäolon aitouden tai epäaitouden. Luet muita ihmisiä paremmin kuin ennen: Tunnet sen, kuinka yhteinen sävel löytyy. Haistat mahdollisen epäluotettavuuden tai petoksen. Opit valitsemaan oikeat ihmiset, oikean ajan ja oikean paikan.

Aito synergia avautuu läsnäolosta. Läsnäolo toiselle lähtee aina siitä, että koet olosi mukavaksi omissa nahoissasi ja kuuntelet sitä, mitä oma vaistosi tilanteesta kertoo. Samalla annat mahdollisuuden syntyä jotakin erinomaista, joka ylittää kaikkien potentiaalin.

Opit myös ottamaan aikalisän tarvittaessa päätöksenteolle. Joskus aikalisä näyttää sen, mitä itse tilanteessa jäi huomaamatta: On kuin huomiokyvyssä olleet mustat aukot saisivat täydennyksen, jonka mukana tulee tieto siitä, mikä on tässä tilanteessa viisasta ja mikä ei. Alitajuntasi on rekisteröinyt huomiot, jotka pulpahtavat pintaan vasta pienen lepotauon jälkeen.

Kun olet läsnä itsellesi ja muille, kuulet ympäristön tarpeet paremmin.

Vallitsevan tilanteet signaalit ympärilläsi ovat kuin näkymättömiä kaikuja, jotka voit kerätä talteen ja tehdä näkyviksi. Mikä olisikaan tärkeämpää esimerkiksi liiketoiminnan kehittämisessä, myynnissä, markkinoinnissa tai asiakaspalvelussa? Näin voit saavuttaa tietoa, jonka ohi moni kilpailija kävelee silkkaa kiireisyyttään.  Osaat reagoida tilanneälykkäästi ja joustavasti samalla kun hahmotat pitkän aikavälin strategiset päämäärät johdonmukaisesti.

Ihmisten ja maailman tarpeet ovat monitasoisia. Läsnäolon taito auttaa huomaamaan yksittäisten ihmisten, ihmisryhmien, organisaatioiden ja laajempien kokonaisuuksien tarpeet. Kun hengität verkostosi kanssa samaa ilmaa, huomioit eettiset arvot, tuottavuuden ja kilpailukykyisen toiminnan samanaikaisena, ristikkäisenä ja elävänä kudoksena, jonka ainutlaatuinen osanen olet.

Lukemalla moniulotteista kokonaisuuden kudelmaa voit saavuttaa sellaista potentiaalia, jota et ehkä aikaisemmin tiennyt olevan olemassakaan. Kun sisäisen ja ulkoisen kokemuksen monikerroksinen rikkaus nivoutuu yhteen ehjällä tavalla, pääset purjehtimaan sellaiselle innovaatioiden siniselle merelle, jonne kaikilla on avoin pääsy, mutta harva sinne löytää.

17.7.2020 Anne Elina Akola

Lue lisää kirjastani ¨Itseohjautuvuus ja intuitio – suunnistus työyhteisön supervoimiin¨. www.sophiasign.fi/itseohjautuvuus

Itsen johtamisesta kertoo myös toinen blogitekstini: https://www.elina.akola.fi/itsen-johtaminen-vaatii-itsetuntemusta/

2

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *